Vanliga frågor om lån

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om lån.

Innan du bestämmer dig för att ta lån finns det en rad saker du bör känna till och ha tänkt igenom noga på förhand.

NextFinance har samlat de frågor som vi baserat på vår egen erfarenhet vet att våra kunder ställer när det handlar om konsumtionslån.

 • Vilken ränta får jag?
  Räntan är individuell och bestäms av dina förutsättningar. Först sedan du gjort en ansökan och en kreditprövning genomförts kan besked ges om vilken ränta du får.
 • Hur stor blir min månadskostnad?
  Månadskostnaden påverkas av vilken ränta du får, ditt lånebelopp och vilken återbetalningstid du väljer. Månadsbeloppet kan du få besked om först efter du gjort en låneansökan och kreditprövning genomförts. Du kan dock se exempel på vad din månadskostnad kan bli genom att använda vår räknare.
 • Vad kan jag låna till?
  Du bestämmer själv vad du vill använda pengarna till. Du kan t.ex. använda det för att lägga om dyra lån och krediter. Eller om du behöver renovera, köpa bil eller något helt annat.
 • Vad är effektiv ränta?
  Visar lånets totala kostnad, inklusive alla avgiftar.
 • Vad är en medsökande?
  Medsökande kallas den person som kan teckna lånet tillsammans med huvudsökande. Båda blir solidariskt betalningsansvariga för hela lånebeloppet. En medsökande kan vara make, maka eller sambo. Även annan person som inte ingår i hushållet kan ibland godkännas som medsökande.
 • Vad är fördelen med en medsökande?
  Då ni är två personer som delar på låneansvaret ökar oftast möjligheten att ni får lånet beviljat samt bättre lånevillkor.
 • Hur sänker ni kostnaden på mina befintliga lån?
  NextFinance hjälper dig att sänka dina lånekostnader genom att ersätta dina nuvarande lån och krediter med ett lån till lägre ränta och bättre villkor.
 • Kostar det något att söka lån via NextFinance?
  Nej, det kostar inget extra. Fördelen är istället att du på ett enkelt sätt kan hitta ett lån som passar dina förutsättningar och behov.